تهویه صنعتی چیست؟
نظر مهندسین محیط زیست: کنترل انتشار گازهای گلخانه ای و قرار گرفتن آلودگی در محیط زیست.
دیدگاه بهداشتکاران صنعتی: طراحی و بکارگیری تجهیزاتی برای فراهم کردن شرایط لازم برای حفظ کارایی، سلامت و ایمنی کارگران.
نظر مهندس مکانیک: کنترل محیط با جریان هوا، این کار را می توان با جایگزینی هوای آلوده با هوای پاک به دست آورد، استفاده از فیلتر در قسمت اگزاست.
چرا تهویه صنعتی نیاز است؟
- برای حفظ اکسیژن کافی در محل کار.
- برای کنترل غلظت های خطرناک مواد سمی در هوا.
- برای از بین بردن هر گونه بوی نامطلوب در یک منطقه خاص.
- برای کنترل دما و رطوبت.
- برای حذف آلاینده های نامطلوب از منبع قبل از ورود آن به هوای محل کار
سازمان بهداشت جهانی (World Health Organization-WHO) اعلام کرده است: هدف از ارزیابی ریسک، ارائه اطلاعات در مورد احتمال اثرات مضری است که ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی ایجاد شود.
ارزیابی خطرات در یک محیط صنعتی:
طراحی سیستم تهویه صنعتی یک فرآیند جامع است که شامل چندین مرحله است. هر مرحله برای اثربخشی سیستم در جمعآوری و حذف آلایندهها در منبع آنها و در عین حال تضمین ایمنی کارگران بسیار مهم است. انواع سیستم تهویه صنعتی، می تواند به دو نوع کلی سیستم تهویه محلی اگزاست (Local Exhaust Ventilation-LEV) و سیستم تهویه رقیق سازی (Dilution Ventilation)، تقسیم می شود.
سیستم تهویه اگزاست محلی:
اولویت استفاده از سیستم های اگزاست محلی برای جذب آلاینده ها در منبع تولید آنها می باشد. طراحی و قرار دادن هودها، کانال ها و دستگاه های جمع آوری گرد و غبار برای جذب و حذف موثر آلاینده ها از جمله کارهایی است که در این حالت انجام می شود.
تهویه عمومی یا تهویه رقیق سازی:
در تهویه رقیق سازی، برای رقیق کردن آلاینده ها و حفظ کیفیت کلی هوا، روش های تهویه عمومی مانند سیستم های ساپلای و اگزاست اجرا میشود. الگوهای کلی جریان هوا در فضای کار در این حالت در فضای کل در نظر گرفته میشود. از آنجایی که سیستم تهویه رقیق سازی هزینه بالاتری دارد، معمولا از سیستم تهویه محلی اگزاست استفاده می شود.
تجهیزات مورد نیاز برای تهویه صنعتی
از جمله تحهیزات مورد نیاز، می توان به کانال ها و اتصالات، هود، دریچه هوا، هواساز، دستگاه سایکلون و غبارگیر های کیسه ای و تجهیزات حفاظت فردی اشاره کرد. این تجهیزات در شرکت فنی و مهندسی هورمند تولید می شود و می توانید از آنها استفاده کنید.
تجهیزات تهویه صنعتی برای حفظ محیط کار سالم و ایمن در محیط های صنعتی بسیار ضروری است. از دو بخش اصلی تشکیل شده است: سیستم تامین هوای تازه و سیستم اگزاست. سیستم ساپلای، که اغلب یک سیستم تهویه مطبوع (HVAC) است، شامل اجزایی مانند ورودی هوا، تجهیزات فیلتر هوا، تجهیزات گرمایش/سرمایش، فن ها، کانال ها و دریچه های توزیع هوا می باشد. از طرف دیگر، سیستم اگزاست شامل یک قسمت ورودی هوا یا هود، کانال، دستگاه های تمیز کننده هوا همچون سیکلون و غبارگیر های کیسه ای و فن ها است. تهویه صنعتی برای کنترل قرار گرفتن در معرض آلاینده های موجود در هوا مانند دود، گرد و غبار و بخارات که گاهی اوقات سمی هستند، طراحی شده است تا محیط کاری سالم و ایمن را فراهم کند.
تجهیزات تهویه صنعتی مناسب برای حذف آلاینده های نامطلوب و حفظ کیفیت خوب هوای داخل خانه بسیار مهم است و در نهایت به رفاه کارکنان و کارایی کلی محل کار کمک می کند.
در اینجا تمامی مراحل انجام یک پروژه تهویه صنعتی برای طراحی سیستم تهویه محلی اگزاست آورده شده است:
1) شناسایی منابع آلاینده: با شناسایی تمام منابع آلاینده در فضای کاری شروع میکنیم. این کار شامل بررسی فرآیندها، ماشین آلات یا عملیاتی است که بخار، گرد و غبار یا گاز را آزاد میکند. به طور کامل بررسی میکنیم که چه چیزی تولید میشود و از کجا منشأ میگیرد.
2)مشخص کردن آلاینده ها: خواص آلاینده ها از جمله ترکیب شیمیایی، حالت فیزیکی (جامد، مایع، گاز)، اندازه ذرات و سطوح غلظت آنها را تجزیه و تحلیل میکنیم. این اطلاعات برای انتخاب روش های مناسب جذب و فیلتراسیون بسیار مهم است. انواع مختلف آلاینده ها عبارتند از:
- مواد شیمیایی: محدودیت برای گازها، بخارات و ذرات معلق در هوا از مواد شیمیایی خاص مانند حلال ها، اسیدها و گازهای سمی.
- ذرات معلق: محدودیت برای ذرات معلق در هوا، از جمله گرد و غبار، دود و الیاف. این دسته ممکن است شامل موادی مانند گرد و غبار سیلیس، الیاف آزبست و دود فلز باشد.
- عوامل بیولوژیکی: محدودیت هایی برای قرار گرفتن در معرض عوامل بیولوژیکی مانند باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها در محیط های شغلی خاص.
- عوامل فیزیکی: محدودیت های مربوط به عوامل غیرشیمیایی، مانند قرار گرفتن در معرض صدا و تابش یونی.
3)تعیین سرعت جذب(Capture Velocity): سرعت جذب مورد نیاز برای جذب موثر و انتقال آلایندهها به دور از منبع را محاسبه میکنیم. فرمول سرعت جذب Vc = Q / A است که در آن Vc سرعت جذب، Q میزان CFM و A سطح مقطع دهانه هود است. این محاسبه بر اساس ویژگی های آلاینده خاص و شرایط فرآیند است و انتخاب سرعت جذب بر طبق جداول موجود در کتب هندبوک تهویه صنعتی صورت میگیرد.
4)طراحی هود: مناسب ترین طرح هود بر اساس منبع آلاینده و ویژگی های آن انتخاب میشود. طرح های رایج هود شامل هودهای محصور کننده، کانوپی ها و هودهای شیاردار است. برای کارآمد بودن، هود باید تا حد امکان نزدیک به منبع آلودگی قرار گیرد.
- هودهای محصور کننده، هودهایی هستند که فرآیند یا نقطه تولید آلاینده ها را احاطه کرده اند. نمونههایی از هودهای کاملاً بسته (همه طرفها محصور شده) هود آسیاب، هود دود شیمیایی و کابینتهای ایمنی بیولوژیکی هستند. هود محصور کننده در صورت امکان ترجیح داده می شود.
- هود دریافت کننده با گرفتن گازها از اطراف منبع طراحی شده اند در حالی که دارای سرعت یا حرکت اولیه باشند. در شکل زیر نمایش داده شده اند:
- هودهای گیرنده: این هودها در کنار منبع انتشار بدون احاطه آن قرار دارند. به عنوان مثال می توان به یک هود مستطیلی در امتداد لبه مخزن، یا یک هود روی میز نیمکت جوشکاری یا سنگ زنی یا یک هود رو به پایین برای نیمکت آسیاب اشاره کرد. شکل های آن در زیر آورده شده است:
5)طراحی کانال و جریان هوا: کانال طوری طراحی میشود که آلاینده های جذب شده را به طور ایمن به نقطه اگزاست منتقل کند. اطمینان حاصل میشود که سرعت جریان هوا برای حفظ سرعت جذب لازم در سراسر سیستم کانال کافی است. اندازه و طراحی مناسب کانال از ورود مجدد آلاینده ها جلوگیری میکند.
6)طراحی فن اگزاست: یک فن اگزاست با اندازه مناسب انتخاب میشود و آن را در جای مناسب قرار میدهیم و به درستی طراحی میکنیم تا جریان هوای لازم را در کانال ایجاد کند. برای طراحی مناسب فن، با توجه به نیازهای تهویه مانند نوع و مقدار آلاینده ها، انتخاب نوع فن، میزان CFM مورد نیاز و میزان افت فشار مورد نیاز، فن انتخاب میگردد. فن باید فشار منفی را در داخل هود و سیستم کانال حفظ کند تا از فرار آلاینده ها جلوگیری شود.
7)نصب تجهیزات غبارگیری: بسته به ماهیت آلاینده ها، تجهیزات تمیزکننده هوا مانند فیلترها، اسکرابرها یا واحدهای جذب همچون سیکلون یا غبارگیر کیسه ای را در سیستم در نظر میگیریم. این اجزا می توانند قبل از رهاسازی هوای خروجی، آلاینده ها را حذف یا خنثی کنند.
ظرفیت ارائه تجهیزات تولیدی خودکار
ویژگی «ظرفیت ارائه تجهیزات تولید خودکار » به توانایی شرکت فنی و مهندسی هورمند در ارائه راهکارهای ساخت خودکار و سفارشی اشاره دارد. این ویژگی شامل استفاده از فناوری های اصلی برای اتوماسیون، مانند حمل و نقل با سرعت بالا، و بازرسی تصویر، تولید دقیق، ساخت قطعات با دقت بالا، استفاده از اینترنت اشیاء، عملیات و تعمیر و نگه داری هوشمند، طراحی دقیق، استفاده از سنسورها، برنامه ریزی دستگاه با استفاده از برنامه PLC، عملیات ساخت یا تولید به صورت اتوماتیک، بررسی دوره تولید و تحلیل و بهینه سازی آن و بهینه سازی فرآیندها و نحوه قرارگیری تجهیزات در کارخانه برای توسعه راه حل های تجهیزات بهینه با توجه به درخواست مشتریان است. علاوه بر این، شرکت فنی و مهندسی هورمند از مرحله مفهوم توسعه تجهیزات، از نزدیک با مشتریان همکاری میکند و در مورد تجهیزات، مدیریت ریسک توسعه برای ارائه راهحلهای تجهیزات باکیفیت و مناسب، را در نظر می گیرد. استفاده از اتوماسیون، رباتیک و دیجیتالی شدن در تولید تجهیزات برای افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها و افزایش ظرفیت تولید ضروری است و در نهایت تولیدکنندگان را قادر می سازد تا نیازهای منحصر به فرد بخش های مختلف صنعتی را برآورده کنند و راه حل های تجهیزات شخصی را ارائه دهند.
ارائه ماشین آلات و طرح های شخصی سازی شده
ویژگی خاص ارائه ساخت و طراحی های شخصی برای پاسخگویی به نیازهای بخش های مختلف صنعتی، روند رو به رشد سفارشی سازی ساخت را شامل می شود. این روند به دلیل افزایش تقاضا برای محصولات شخصی سازی شده است که اولویت ها و نیازهای منحصر به فرد را برآورده می کند. شرکت فنی و مهندسی هورمند با ارائه راه حل های سفارشی که به طور یکپارچه با فرآیندهای شرکت هایی که از ماشین آلات صنعتی استفاده می کنند همسو می شوند، به این روند پاسخ می دهد. این فرآیند ممکن است شامل توسعه تجهیزات با افزایش کارایی، مقرون به صرفه بودن، عملکرد و اندازه و همچنین ظرفیت ارائه تجهیزات تولید خودکار و سفارشی باشد.
8)مکان تخلیه هوا در محیط بیرون را در نظر میگیریم: محل بهینه تخلیه هوای اگزاست به محیط بیرون را تعیین میکنیم. اطمینان حاصل میشود که نقطه تخلیه از مناطق شامل افراد، دریچه های ورودی و محیط های حساس دور باشد. از مقررات محیط زیست در مورد انتشار گازها پیروی میشود.
9)پیاده سازی سیستم کنترل: چنانچه کارفرما بخواهد یک سیستم کنترلی ایجاد طراحی و اجرا میشود که امکان نرخ جریان هوا و عملکرد هود متغیر را فراهم کند. این مسئله ممکن است شامل استفاده از دمپرهای VAV، درایوهای فرکانس متغیر (VFD) و اینترلاک با تجهیزات باشد تا اطمینان حاصل شود که سیستم LEV کارآمد و در صورت نیاز به طور متغیر کار میکند.
10)اقدامات ایمنی گنجانده میشود: شامل ویژگی های ایمنی مانند زنگ خطر و هشدار (در صورتی تایید کارفرما سیستم آتش نشانی طراحی و اجرا میگردد)، کلیدهای خاموش کننده اضطراری، و سیستم های نظارت برای محافظت از کارگران و اطمینان از عملکرد صحیح سیستم LEV را در نظر گرفته میشود.
11)رعایت مقررات: اطمینان حاصل میکنیم که طراحی و عملکرد سیستم LEV با مقررات و استانداردهای ملی و بین المللی برای تهویه صنعتی، کیفیت هوا و حفاظت از محیط زیست مطابقت دارد. بسیاری از کشورها دارای مقررات و استانداردهای سختگیرانه ای هستند که بر کیفیت هوای داخلی و ایمنی محیط کار حاکم است. عدم رعایت این مقررات میتواند منجر به عواقب قانونی، جریمه و مجازات شود. سیستمهای تهویه صنعتی انطباق با این استانداردها را تضمین میکنند و به شرکتها کمک میکنند تا از مشکلات قانونی و آسیبهای اعتباری اجتناب کنند. الزامات قانونی مرتبط در کشور ما عبارتند از :
- آیین نامه اجرایی قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا (مصوبه شماره 27248/ت22555 مورخ 28/6/1379 هیئت محترم وزیران)
- استانداردهای خروجی از کارخانجات و کارگاههای صنعتی (موضوع ماده 15 نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب 3/2/1374 مجلس شورای اسلامی)
- استاندارد هاي خروجي از كارخانجات و كارگاههاي صنعتي موضوع تصویب نامه جلسه مورخ 22/1/95 هيات وزیران ابلاغي توسط معاونت اول رئيس جمهوري به شماره 3515 / ت 43115 مورخ 31/1/95
- استاندارد هواي پاک
- ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه
- آئين نامه خود اظهاري در پایش آلودگي هاي محيط زیست و شيوه نامه هاي آزمایشگاه معتمد (آبان 1394)
- شيوه نامه پایش آنلاین ویرایش سال 95 سازمان محيط زیست تحت عنوان” نصب و راه اندازي سيستم هاي پایش لحظه اي و مداوم ( آنلاین ) بر روي منابع آلاینده محيط زیست”
- الزامات پایش دوره اي و جانمایي محل نمونه برداري در دودكش ها
12)آموزش کارگران: کارگران را در مورد استفاده و نگهداری صحیح از سیستم LEV و دیگر سیستمها آموزش میدهیم. اطمینان حاصل میکنیم که کارکنان اهمیت استفاده از سیستم را برای ایمنی و رفاه خود درک میکنند و تجهیزات حفاظت فردی برای کارگران پیشنهاد میگردد. کارگران در مورد آمادگی در شرایط اضطراری، خطرات احتمالی، شیوه های برخورد ایمن، استفاده صحیح از سیستم های تهویه و استفاده صحیح از تجهیزات حفاظت فردی (PPE) آموزش داده میشوند. روشهای واکنش اضطراری در صورت انتشار تصادفی یا حوادث مواجهه با دود و بخارات خطرناک تعیین میشود و اطمینان حاصل میشود که کارگران از این رویه ها آگاه هستند.
نمونه ای از تجهیزات حفاظت فردی به همراه سیستم تهویه اگزاست محلی:
13)اسناد و مدارک: سوابق دقیق طراحی، نصب، نگهداری، تست عملکرد و هرگونه تغییر سیستم LEV را به کارفرما ارائه میکنیم. مستندسازی برای عیب یابی ضروری است.
14)تست عملکرد: به صورت دوره ای آزمایش عملکرد را برای تأیید اینکه سیستم LEV به طور موثر به کار خود ادامه میدهد، انجام میدهیم. این مسئله ممکن است شامل اندازه گیری سرعت هوا، آزمایش دود، و نظارت بر کیفیت هوا برای اطمینان از جذب و حذف مناسب آلایندهها باشد.
It’s very simple to find out any topic on web as compared to books, as I found
this article at this website.
I am glad that you visited our site, I hope this article was useful for you